Κατηγορίες
Ελλάδα

Πόσο σημαντική είναι η διατροφή τώρα που δεν αθλούμαστε σωστά;

Πόσο επηρεάζει η διατροφή των αθλητών και όχι μόνο την περίοδο της καραντίνας που δεν κάνουν κανονική προπόνηση λόγω των απαγορεύσεων.

Αυτά και άλλα ερωτήματα απάντησε η διαιτολόγος/διατροφολόγος κ.Πολυξένη Καραγιάννη στο athlitikometopo.gr.

Ο αθλητισμός δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος σε αυτές τις δύσκολες ώρες που ζει η Ελλάδα αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης μας λόγω του COVID-19. Όλες οι αθλητικές οργανώσεις έχουν αναστείλει τις καθημερινές τους προπονήσεις με αποτέλεσμα οι αθλητές να πρέπει να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες καθώς η ενεργειακή τους δαπάνη έχει μειωθεί αρκετά! Γιατί όμως είναι ιδιαίτερης σημασίας η μείωση θερμίδων κατά την περίοδο αυτή από τους αθλητές;

Καθώς οι προπονήσεις έχουν αναγκαστικά σταματήσει και οι ενεργειακές ανάγκες των αθλητών έχουν μειωθεί, η όρεξη του για φαγητό ίσως παραμένει η ίδια κυρίως λόγω ψυχολογικών παραγόντων. Όμως αν συνεχίζουν να τρώνε τις ίδιες ποσότητες φαγητού αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού τους βάρους αλλά και λίπους λόγω θετικού ενεργειακού ισοζυγίου! Μια αύξηση του σωματικού λίπους θα έχει ως συνέπεια την αλλαγή στη φυσική κατάσταση των αθλητών με αρνητικές συνέπειες στην αθλητική τους απόδοση κατά την περίοδο της επαναφοράς!

Έτσι, είναι εξαιρετικά σημαντικό ο αθλητής να προσέχει τις διατροφικές του επιλογές τόσο σε ποσοτικό αλλά και σε ποιοτικό επίπεδο αφού η φυσική του δραστηριότητα του είναι μειωμένη. Το κλειδί της επιτυχίας είναι τα μικρά και συχνά γεύματα καθώς είναι βασικό στοιχείο για ένα γρήγορο μεταβολισμό. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην κατανάλωση των υδατανθράκων. Ίσως χρειάζεται μια μείωση στην πρόσληψη τους καθώς το μυϊκό γλυκογόνο που είναι η κύρια πηγή ενέργειας κατά την διάρκεια της άσκησης, κατά την περίοδο αυτή αφού η άσκηση είναι μειωμένη έτσι και οι ανάγκες σε υδατάνθρακες είναι επίσης μειωμένες! Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και στην πρόσληψη της πρωτεΐνης, ικανοποιητική κατανάλωση πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και χαμηλή σε λίπος, όπως είναι το άπαχο κρέας και το ψάρι μπορούν να ελαχιστοποιήσουν μια πιθανή μείωση της μυϊκής μάζας! Τέλος καλό θα ήταν η αποφυγή κατανάλωσης λιπαρών και επεξεργασμένων τροφών, η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και η επαρκής ενυδάτωση!

Πολυξένη Καραγιάννη

Τηλ. επικοινωνίας:6937927688 (επίσκεψη κατόπιν ραντεβού)

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *