Το πρωτάθλημα της Α’ Κατηγορίας στη Λέσβο εφέτος θα διεξαχθεί μόλις με 12 ομάδες ενώ συνολικά στη Β’ θα παίξουν 14 σωματεία στους δύο ομίλους. Από την Α’ ΕΠΣΛ αποχώρησε ο ΑΟ Μεσοτόπου μετά από πάρα πολλά χρόνια ενώ δεν κατέβηκε εν τέλει και ο Παπανικολής Ερεσού που πέρυσι πήρε εισιτήριο ανόδου από τη Β’ ΕΠΣΛ.
Τα προβλήματα είναι πολλά και οι ομάδες δυστυχώς δεν μπορούν να ανταπαιξέλθουν. Πριν 6-7 χρόνια η ένωση απαριθμούσε τουλάχιστον 40 ενεργά σωματεία καθώς υπήρχε και τρίτη τοπική κατηγορία (Β1) που έχει καταργηθεί τα τελευταία χρόνια καθώς ο αριθμός των ομάδων έχει μειωθεί. Εφέτος δεν κατέβηκε ο Ατρόμητος Αγίας Μαρίνας, ο Αίγειρος αλλά και ο Απόλλων Δαφίων στο πρωτάθλημα της Β’ ΕΠΣΛ, ενώ ο Πολιχνίτος αποφάσισε να ενωθεί τουλάχιστον για εφέτος με τα γειτονικά Βασιλικά. Σε αυτά τα χωριά υπάρχει και μεγάλο θέμα με το γήπεδο. Στα θετικά η επανεμφάνιση Παλλεσβιακού μετά από 3 χρόνια.
Και αν δούμε ενώσεις Κυκλάδων και Δωδεκανήσων σκεφτείτε οτι εκεί όλα τα νησιά παίζουν στους ίδιους ομίλους. Ασφαλώς αυτό σε Λέσβο και Λήμνο δύσκολο να γίνει καθώς πέρα από τα έξοδα τα δρομολόγια το χειμώνα είναι πολύ περιορισμένα.
Όλα τα χωριά αγαπάνε το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και λέω χωριά γιατί η Μυτιλήνη εχει μόνο δύο ομάδες(Οδυσσέας Ελύτης, Παλλεσβιακός) όμως έχουν έξοδα για Αθλητικό υλικό, παράβολα, λογιστές, προπονητές, βενζίνες, πληρωμές κάποιων παικτών, διαιτησία, γιατρούς και φυσιοθεραπευτές, τιμωρίες για κάρτες και ότι μπορεί να προκύψει μέσα στη χρονιά. Το μικρότερο δηλάδη μπάτζετ δύσκολα θα πέσει κάτω από ένα ποσό της τάξης των 5-6.000 ευρώ.
Μοναδικά τους έσοδα κάποια εισιτήρια που κόβουν στους αγώνες που συνήθως από εκεί βγάζουν τη διαιτησία και οι ακαδημίες που και αυτές έχουν τα δικά τους έξοδα. Ας ελπίσουμε ότι το μητρώο του υπουργού να βοηθήσει σημαντικά τα σωματεία.
Τουλάχιστον ας ελπίσουμε σε ένα καλό πρωτάθλημα.