Το Μουντιάλ αποτελεί αναμφίβολα το σημαντικότερο ποδοσφαιρικό γεγονός σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ποδοσφαιρόφιλοι ζουν και αναπνέουν για τον ένα μήνα που η διοργάνωση θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον όλων.
Όσο για τον στόχο των Εθνικών ομάδων που συμμετέχουν, είναι φυσικά η κατάκτηση του χρυσού τροπαίου. Ακόμα κι αν μιλάμε για ένα τόσο μεγάλο event ωστόσο, με τόσο μεγάλο background, κάποια πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται. Και όπως θα διαβάσετε στις παρακάτω γραμμές αυτό ισχύει ακόμα και για το πολυπόθητο τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου!
1.Το βάρος του τροπαίου
Σύμφωνα με τον καθηγητή χημείας του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, Μάρτιν Πολιάκοφ, ένα συμπαγές χρυσό τρόπαιο του Μουντιάλ θα έπρεπε να ζυγίζει γύρω στα 70 κιλά. Κάτι που θα καθιστούσε ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση για τους νικητές να το σηκώσουν πάνω από τα κεφάλια τους στη διάρκεια των πανηγυρισμών. Ως εκ τούτου, ο Πολιάκοφ ισχυρίζεται επίσημα πως η μπάλα στην κορυφή του τροπαίου είναι… κούφια, αφενός για να είναι αρκετά ελαφρύ και αφετέρου γιατί διαφορετικά θα κάναμε λόγο για αρκετά μεγάλο κόστος κατασκευής!
2. Φθηνό αντίγραφο
Μπορεί η νικήτρια ομάδα -παραδοσιακά- κάθε φορά να σηκώνει το πραγματικό τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, δεν το κρατάει ωστόσο! Μετά το τέλος του τελικού και των πανηγυρισμών, η κάθε Ομοσπονδία μεταφέρει στην τροπαιοθήκη της ένα φθηνό αντίγραφο. Μια ρέπλικα του αυθεντικού τροπαίου. Αυτό συμβαίνει κατόπιν απόφασης της FIFA να διατηρεί πάντα το πρωτότυπο δημιούργημα, πιθανότατα επειδή δεν εμπιστεύεται τη διατήρηση και φροντίδα του σε καμία Ομοσπονδία.
3.Το αντίγραφο είναι απλώς επιχρυσωμένο
Το αντίγραφο του τροπαίου που παίρνει στο… σπίτι της κάθε νικήτρια χώρα του Μουντιάλ δεν είναι ακριβές… αντίγραφο και στην ποιότητα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα απλά επιχρυσωμένο τρόπαιο, κάτι που το καθιστά ακόμη λιγότερο εντυπωσιακό και πιθανότατα επαληθεύει το πρώτο fact, ότι δηλαδή είναι όντως κούφιο στο εσωτερικό του.
4. Το αυθεντικό τρόπαιο
Το αυθεντικό τρόπαιο του Μουντιάλ (Jules Rimet Cup) πάντως έχει κάτοχο. Έχει απονεμηθεί μόνιμα στην εθνική ομάδα της Βραζιλίας το 1970 καθώς ήταν η πρώτη χώρα που κατάφερε να κατακτήσει τρία Παγκόσμια Κύπελλα. Όχι βέβαια πως και η «Σελεσάο» το έχει πλέον…
5. Η κλοπή του αυθεντικού τροπαίου
Το 1983, το πρωτότυπο τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου κλάπηκε από την τροπαιοθήκη της Βραζιλίας που εδρεύει στο Ρίο ντε Τζανέιρο και θεωρείται ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα έλιωσε και πουλήθηκε. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και το 1966, όταν είχε κλαπεί ξανά από μια έκθεση στο Westminster της Αγγλίας. Τελικά, βρέθηκε τυλιγμένο με εφημερίδα κάτω από ένα φράχτη από ένα σκύλο, τον Pickles που έκτοτε απέκτησε status διασημότητας! Τα δύο αυτά περιστατικά ωστόσο δικαιολογούν εν μέρει τη FIFA για την έλλειψη εμπιστοσύνης προς οποιαδήποτε νικήτρια χώρα.
6. Αντικατάσταση προ των πυλών
Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται πως στη βάση του τροπαίου υπάρχει χώρος για να χαραχθούν τρία ακόμη ονόματα νικητριών ομάδων. Αυτό σημαίνει πως μετά την ολοκλήρωση του Μουντιάλ του 2030 – που συμπίπτει με την επέτειο των 100 χρόνων από την έναρξη της ιστορίας του – το υπάρχον τρόπαιο θα πρέπει να αντικατασταθεί!
7. Δεν είναι πραγματικό κύπελλο
Το τελευταίο fact πιθανότατα σας έχει απασχολήσει ήδη! Ενώ μιλάμε για κύπελλο, το σχήμα του τροπαίου -που θα το δούμε και στο Μουντιαλ 2022- δεν θυμίζει σε τίποτα αυτό που έχουμε όλοι στο μυαλό μας όταν ακούμε τη λέξη κύπελλο! Πρόκειται απλά για ένα κομμάτι χρυσού που από πολλούς χαρακτηρίζεται ως ένα… κοίλο εξόγκωμα! Ωστόσο, η FIFA αρνείται πεισματικά εδώ και δεκαετίες να αλλάξει τη μορφή του!