Στην επίσημη ιστοσελίδα του Αιολικού μίλησε ο Πρόεδρος του συλλόγου Τζιμ Αντωνάκας, αναφερόμενος στη φετινή πορεία στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, στα όσα απαιτούνται για να διεκδικήσει κάτι περισσότερο, στο κατά πόσο είναι κοντά η προπονητική επιστροφή της ομάδας στη Μυτιλήνη, εκφράζοντας ωστόσο και τους προβληματισμούς του για το γηπεδικό, για τα χρέη της παλιάς ΠΑΕ, αλλά και για την απουσία στήριξης από τους τοπικούς φορείς.
Για την πορεία της ομάδας στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής…
«Βρισκόμαστε στην 1η θέση μετά από 7 αγώνες. Η ομάδα αποδίδει καλό ποδόσφαιρο, το προπονητικό επιτελείο διαχειρίζεται σωστά το ρόστερ, αλλά και τα αποτελέσματα, οπότε θα έλεγα ότι παρά τις προβλέψεις των περισσότερων, τα πηγαίνουμε πολύ καλά. Είμαι περήφανος για την απόδοσή μας συνολικά. Αισθάνομαι ότι έχουμε επιλέξει εξαιρετικούς χαρακτήρες και όλοι είμαστε μια οικογένεια. Αυτό φαίνεται εξάλλου μέσα και έξω από το γήπεδο. Θέλω να πω ότι πολλοί ήταν εκείνοι που, μέχρι να ξεκινήσει το πρωτάθλημα, έλεγαν ότι θα παλέψουμε για να μείνουμε στην κατηγορία. Συμφωνώ μαζί τους. Στην πραγματικότητα, με κάθε μας νίκη πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου της παραμονής.»
Για το τι θα χρειαστεί ο Αιολικός, ώστε να διεκδικήσει κάτι παραπάνω…
«Είναι πολλά αυτά, στα οποία υστερεί ο Αιολικός, ώστε να κοιτάζει τις υψηλότερες κατηγορίες. Μην ξεχνάτε ότι διανύουμε μια σεζόν, που η ομάδα παίζει κάθε αγωνιστική εκτός έδρας. Γιατί, ας μην γελιόμαστε, και τα ματς στη Μυτιλήνη τα παίζουμε σε “ξένο” γήπεδο. Όταν λυθεί το γηπεδικό, σε ότι αφορά τις προπονήσεις μας, τότε ίσως να μπορούμε να κάνουμε συζήτηση σε άλλη βάση.»
Ως προς την επιστροφή της ομάδας στη Μυτιλήνη και πότε υπολογίζει να συμβεί αυτή…
«Είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί. Πήραμε μια απόφαση για τη μετακόμιση της ομάδας στην Αθήνα, ώστε να προπονείται σε καλύτερες γηπεδικές συνθήκες. Γιατί όμως οδηγηθήκαμε σε αυτή; Επειδή στο νησί, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για μια ομάδα Γ’ Εθνικής. Κάναμε πριν λίγο καιρό μια συζήτηση με το ΝΠΔΔ Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης. Εκφράσαμε τις ανησυχίες μας για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται ως προς τις εργασίες στο “Γεώργιος Σκούφος”, το οποίο είναι το μόνο γήπεδο εντός της πόλης, που μπορεί να αποτελέσει προπονητική βάση. Όσο όμως δεν εξελίσσονται οι εργασίες, δεν είναι στο χέρι μας. Έδειξαν διάθεση οι άνθρωποι και μάλιστα μας αναφέρθηκε πως θα γίνει ένα αίτημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο για παραχώρηση κάποιων γηπέδων, ώστε να καλυφθούν οι προπονητικές ανάγκες της ομάδας μας. Δυστυχώς, έχει περάσει ένας μήνας και δεν έχουμε κάποια νεότερη ενημέρωση. Με αυτά τα δεδομένα όμως, δεν είναι εύκολο να προγραμματιστεί η επιστροφή μας στη Μυτιλήνη, εάν δεν γνωρίζουμε κάθε πότε, πού και πώς θα προπονείται η ομάδα. Στην Αθήνα, έχουμε συνάψει κάποιες συμφωνίες με γήπεδα, τις οποίες πολύ σύντομα θα κληθούμε να αποφασίσουμε εάν θα ανανεώσουμε ή όχι για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Δεν γίνεται να φτάσουμε στον Αύγουστο για να πάρουμε τόσο σημαντικές αποφάσεις για τον προγραμματισμό της ομάδας. Αισθάνομαι, όμως, ότι στη Μυτιλήνη ελάχιστοι το καταλαβαίνουν αυτό.»
Για το αν ο στόχος του Αιολικού είναι πλέον, μετά τις 6 νίκες σε 7 ματς, να ανέβει στη SL2…
«Σας είπα και πριν, εμείς με κάθε νίκη ερχόμαστε όλο και πιο κοντά στην παραμονή μας στη Γ’ Εθνική. Πριν αναρωτηθεί κάποιος εάν διοικητικά και αγωνιστικά επιθυμούμε να ανέβουμε στη SL2, ας απαντήσουμε όλοι ειλικρινά στην εξής ερώτηση: Η Λέσβος θέλει να έχει ομάδα στη SL2; Προσωπικά, δεν βλέπω αυτήν τη δίψα, για την οποία μου μιλούσαν όλοι όταν πρωτοαναλάβαμε τη διοίκηση του συλλόγου. Το 2019 σχεδιάσαμε ένα πενταετές πλάνο και μέσα σε δύο χρόνια φτάσαμε μια ανάσα από την άνοδό μας, χάνοντάς την στην ισοβαθμία σε πρωτάθλημα ενός γύρου. Πριν λίγους μήνες, ανανεώσαμε τη θητεία της διοίκησής μας για ακόμα τρία χρόνια. Φυσικά και στοχεύουμε, εντός αυτών των 7 ετών, να ανέβουμε κατηγορία. Αλλά θα πρέπει να μην το θέλουμε μόνο εμείς, που εργαζόμαστε καθημερινά στον οργανισμό του Αιολικού. Πρέπει να το θέλει ολόκληρη η τοπική κοινωνία. Δυστυχώς, η σκληρή πραγματικότητα είναι πως η ομάδα φιγουράρει στην κορυφή της βαθμολογίας και στο γήπεδο έρχονται 150 άνθρωποι. Εάν δεν είμαστε σε θέση να κόβουμε έστω 500 εισιτήρια, αλήθεια για ποια άνοδο στη SL2 να μιλήσουμε;»
Για τον βραχνά των χρεών της παλιάς ΠΑΕ Αιολικός…
«Όταν ήρθα στη Μυτιλήνη για να αναλάβω τον Αιολικό, κάποιοι προτίμησαν να μου αποκρύψουν αυτά τα χρέη. Κι όταν σταδιακά αρχίσαμε με τη νομική μας ομάδα να ανακαλύπτουμε τι ποσά χρωστάει η παλιά ΠΑΕ, ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που μας συμβούλευαν να τα αγνοήσουμε. Τα χρέη όμως, είτε μας αρέσει είτε όχι, αναβιώνουν με την επανασύσταση της ΠΑΕ Αιολικός, σε ενδεχόμενη άνοδο στη SL2. Πριν δύο χρόνια, ζήτησα από όλους όσοι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με τον Αιολικό, να έρθουν να βρούμε λύσεις. Σας ρωτάω: Είναι δίκαιο να πληρώσω εγώ τα χρέη στο ΙΚΑ, την Εφορία ή σε παλιούς ποδοσφαιριστές που δημιουργήθηκαν μεταξύ 2005 και 2008; Έχουν παρθεί δάνεια στο όνομα του Αιολικού και αυτή τη στιγμή που μιλάμε, 15-17 χρόνια μετά, κάποιων δεσμεύονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί. Να κάνουμε ότι δεν συμβαίνει; Πώς είναι δυνατόν;»
Για τις οικονομικές ενισχύσεις που έχει λάβει φέτος ο Αιολικός…
«Ποιες ενισχύσεις; Προσπαθούμε μόνοι μας να καλύψουμε το σύνολο του μπάτζετ. Μέσα στο 2022 ο Αιολικός έχει λάβει περίπου 4.500 ευρώ από τον Δήμο Μυτιλήνης και την Περιφέρεια Β. Αιγαίου. Τα χρήματα αυτά αφορούν μόνο το τμήμα μπάσκετ. Πρόκειται για μισό αεροπορικό ταξίδι, κάποια ρούχα, ακτοπλοϊκά εισιτήρια για έναν αγώνα στη Χίο και μερικά ακόμα μεμονωμένα έξοδα για το καλοκαιρινό καμπ. Ο ποδοσφαιρικός Αιολικός βρίσκει κλειστές πόρτες, λες και πρόκειται για άλλον σύλλογο. Πού είναι η βοήθεια των τοπικών φορέων; Ακόμα και για τα αιτήματα επιχορήγησης που καταθέτουμε, βάσει των νόμων που έχουν ψηφιστεί από την Βουλή ως προς τα έξοδα των μετακινήσεών μας, αφού συμμετέχουμε στις εθνικές κατηγορίες, η Περιφέρεια μας στέλνει στον Δήμο και από τον Δήμο μας λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Χρήματα, που βάσει νομοθεσίας, είναι υποχρεωμένοι να τα συμπεριλαμβάνουν στον προϋπολογισμό τους κάθε χρόνο. Ας μας πουν λοιπόν, τα έχουν ξοδέψει αλλού; Ή επιλέγουν να τα κρατάνε αχρησιμοποίητα; Την ίδια ώρα πληροφορούμαστε ότι σε άλλους Δήμους της χώρας ενισχύονται τα αθλητικά σωματεία με χιλιάδες ευρώ. Δεν βγάζουμε άκρη.»
Για τα σχέδια του ενόψει του 2023…
«Αγωνιστικά, προσπαθούμε καθημερινά ώστε να συνεχίσει ο Αιολικός μας τις νίκες σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Θα κινηθούμε μεταγραφικά στο μέτρο του δυνατού. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι έστω και ένα παραπάνω εισιτήριο στον “Ταρλά”, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Θέλουμε να έρθει ο κόσμος στο γήπεδο. Γι’ αυτό κατεβάσαμε τις τιμές των καρτών διαρκείας, γι’ αυτό εφαρμόζουμε προσφορές όπως το 1+1 για τους μαθητές Λυκείου ή τη δωρεάν είσοδο για παιδιά έως 15 ετών.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω και την απόφασή μας να προσφέρουμε εντελώς δωρεάν για όλο το 2023 την ένταξη παιδιών κάθε ηλικίας στις Ακαδημίες του Αιολικού, σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουμε ταλαντούχους παίκτες, στους οποίους θα δομήσουμε το μέλλον του συλλόγου. Με υπεύθυνο προπονητή τον Βαγγέλη Σπανό και αξιόλογους συνεργάτες, υπό την καθοδήγηση και τεχνογνωσία της RUSH Greece, δίνουμε την ευκαιρία σε κάθε παιδί να έρθει στο γήπεδο, να μάθει τα βασικά του ποδοσφαίρου και να γίνει μέλος της μεγάλης κυανόλευκης οικογένειας. Παράλληλα, όμως, βοηθάμε και τους γονείς να εξοικονομήσουν λίγα χρήματα στον νοικοκυριό τους.
Εύχομαι το 2023 να αγκαλιάσουμε όλοι τον Αιολικό, λίγο περισσότερο απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια. Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά σε όλο τον κόσμο, με υγεία, προσωπική και οικονομική ευημερία, αλλά και χαρές εντός και εκτός γηπέδων.»
2