Στη φωτογραφία μία η ιστορική ομάδα, η Δάφνη Μεσαγρού στην οποία έχουν αγωνιστεί αρκετά μεγάλα ονόματα του Λεσβιακού ποδοσφαίρου.
Η Λέσβος ως ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Ελλάδας παλαιότερα είχε περισσότερα σωματεία και τρεις τοπικές κατηγορίες στην ΕΠΣ Λέσβου. Δυστυχώς σήμερα οι ομάδες έχουν μειωθεί αισθητά. Πάμε να δούμε λοιπόν ομάδες που πλέον δεν είναι ενεργές, δηλαδή δεν συμμετέχουν σε κάποιο πρωτάθλημα ανδρών.
Ορισμένες ομάδες που σταμάτησαν πρόσφατα να δηλώνουν συμμετοχή στα πρωταθλήματα ανδρών, διατηρούν ενεργές ακαδημίες. Το 2025 επέστρεψε ο Ερμής Παμφίλων, όμως δεν δήλωσε συμμετοχή η Καλλονή, ο Αστέρας Ιππείου και φυσικά ο Αιολικός που πλέον προσπαθεί να αναγεννηθεί από νέο σωματείο. Μελλοντικά ελπίζουμε να ξανά δούμε ομάδες όπως ο ΑΟ Πολιχνίτου με το στάδιο της περιοχής να κατασκευάζεται αλλά και της Άγρας που είναι ήδη έτοιμο.
Τα σωματεία είναι:
- Νίκη Μυτιλήνης
- Ατρόμητος Αγ. Μαρίνας
- ΑΕ Μυτιλήνης
- Λεσβιακός
- Απόλλων Μυτιλήνης
- Άρης Μυτιλήνης
- Αχιλλέας Μυτιλήνης
- Αστέρας Χάλικα
- Αίγειρος Μιστεγνών
- Αρίων Παλαιοκήπου
- Ισαϊκός Σκαλοχωρίου
- Ατρόμητος Ανεμώτιας
- Φιλικός Φίλιας
- ΑΕΛ Καλλονής
- Απόλλων Δαφίων
- Ποσειδών Περάματος
- Διαγόρας Πλακάδου
- Απόλλων Σκοπέλου
- Δάφνη Μεσαγρού
- Παγγεραγωτικός
- Αστραπή Παπάδου
- Γέρα
- ΓΣ Μολύβου
- Εθνικός Θερμής
- Αίας Μυτιλήνης
- Δόξα Πλαγιάς – Τρύγωνα
- Θύελλα Πηγής
- Θησέας Παναγιούδας
- Βύρων Μόριας
- Ερμής Μόριας
- Ολυμπιακός Σκάλας Λουτρών
- Μικρασιατικός Μυτιλήνης
- Ηρακλής Μυτιλήνης
- Άτλας Μυτιλήνης
- Αετός Μυτιλήνης
- Ορφέας Κεραμειών
- Ειρήνη Νέων Κυδωνίων
- Λιονταράκια
- ΑΟ Πολιχνίτου
- Μυτιληναικός
- ΣΕΦΑ Καλλονής
- Αρισβαίος Καλλονής
- Προοδευτική Σκ. Καλλονής / Α.Π.Γ. ΜΣ Καλλονή
- Παμπλωμαριτικός
- ΑΜΟ Σιγρίου
- Έφηβος Παμφίλων
- ΑΟ Αιολικός
- Αετός Άργενου
- Αναγέννηση Κάπης
- ΑΟ Ταξιαρχών (Καγιανίου)
- Βενιαμίν Πλωμαρίου
- Ατσαλένιος Αλυφαντών
- Ατλας Μανταμάδου
- Παλαιοχωριακός
- Δόξα Επάνω Σκάλας
- Μακαρέας Άγρας
- Οδυσσέας Ελύτης
- ΑΟ Βασιλικών
- Αστέρας Ιππείου
- Αιολικός Μυτιλήνης
Εδώ να πούμε πως κάποια σωματεία ενώθηκαν για να δημιουργήσουν ομάδες που υπάρχουν σήμερα με άλλη ονομασία. Έτσι φτιάχτηκε ο Αιολικός, αλλά κάπως έτσι έγινε το 1994 και η ΑΕΛ.Κ. Όλα αυτά τα σωματεία που αναφέρονται είναι από το 1948 και μετέπειτα όταν δημιουργήθηκε η ένωση. Προπολεμικά συναντάς και άλλα σωματεία.
Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως το κάθε χωριό είχε τη δική του ομάδα ενώ σήμερα έχοντας λύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα των γηπέδων δεν υπάρχουν οι ομάδες και αυτό ίσως οφείλεται πέρα από τα αρκετά έξοδα μίας ομάδας, στη μείωση του πληθυσμού καθώς οι νέοι συνήθως αφήνουν το νησί πιο εύκολα πλέον για σπουδές ή εργασία.
Κάπως έτσι ήταν ο ποδοσφαρικός χάρτης της Λέσβου πριν 30 χρόνια:

Το ίδιο ισχύει και για το νησί της Λήμνου καθώς στο πρωτάθλημα της σήμερα παίζουν μόλις 8 ομάδες ενώ στο πρόσφατο παρελθόν βλέπαμε σταθερά πάνω από 16-17 ομάδες. Ίσως επανέλθουμε με ξεχωριστό αφιέρωμα.
Εάν ξεχάσαμε κάποια ομάδα θα περιμένουμε τα σχόλια αλλά και τα μηνύματα σας!
Οι ομάδες της Λήμνου που δεν υφίστανται πλέον! – ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

