ΜΕΘ ΟΜΩΣ ΠΟΥΘΕΝΑ…
Η υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ανακοίνωσε οικονομική ενίσχυση τριάντα εκατομμυρίων ευρώ για αστυνομική φύλαξη των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Ας ξεκινήσουμε, όμως, από την αρχή.
Τι είναι το πανεπιστημιακό άσυλο; Έχει δύο έννοιες: α) ακαδημαϊκή ελευθερία, δηλαδή ελευθερία διδασκαλίας, έρευνας και διακίνησης ιδεών μέσα στο πανεπιστήμιο και β) απαγόρευση εισόδου της αστυνομίας ή άλλης δημόσιας δύναμης στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.
Προφανώς, για να εισέλθει αστυνομία στα Πανεπιστήμια πρέπει να καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο. Αυτό μας πηγαίνει χρόνια πίσω, στην κατάργηση του ασύλου από το δικτατορικό καθεστώς του Παπαδόπουλου. Θα ήταν καλό να μην ξεχνάμε, πως με την κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου υποβαθμίζονται οι ζωές των φοιτητών που δόθηκαν για τη δημοκρατία το 1974, όταν διαλύθηκε η κατάληψη του Πολυτεχνείου με την ενεργοποίηση του στρατιωτικού νόμου και την εισβολή τανκ στο χώρο του Πανεπιστημίου, καταπατώντας το άσυλο. Όλοι οι φοιτητές θέλουμε να ελπίζουμε, πως τέτοιου είδους ακραίες συμπεριφορές θα είναι μόνο στη φαντασία μας και πως η ύπαρξη της αστυνομίας στα ακαδημαϊκά ιδρύματα θα είναι διακριτική, θα βοηθά στην εξάλειψη της ανομίας και στην προστασία των μελών του χώρου.
Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί και κάτι ακόμα. Είναι δυνατόν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να δίνει απλόχερα 30.000.000 ευρώ για αστυνόμευση στα Πανεπιστήμια τη στιγμή που το δημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει; Τη στιγμή που χιλιάδες οικογένειες πεινάνε; Τη στιγμή που η καραντίνα βάζει λουκέτα σε χιλιάδες επιχειρήσεις; Τη στιγμή που η ανεργία χτυπάει κόκκινο; Τη στιγμή που χιλιάδες επιστήμονες εγκαταλείπουν τη χώρα μας γιατί το κράτος δε χρηματοδοτεί έρευνες;
Μάλλον η κυβέρνηση του κύριου Μητσοτάκη θεωρεί την ύπαρξη μηχανισμών καταστολής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σημαντικότερη από την αγορά κλινών Μ.Ε.Θ..
Ευγενία Καραΐσκου,φοιτήτρια Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Βρείτε το διαγωνισμό του Α.Μ στο instagram